Nezihe Muhiddin: |bir Osmanlı-Türk kadın hakları savunucusu - Zihnioğlu, Yaprak. (Thesis (M.A.) - Bogazici University. Institute of Social Sciences, 1998., 1998)
Bu çalışmada, Nezihe Muhiddin'in düşünceleri ve etkinlikleri incelenerek, ülkemizde 1934'de kadınlara siyasal hakların Kemalistler tarafindan verilmesinden önce, kadınların siyasal haklarını almak üzere harekete geçtikleri sergileniyor. Şimdiye değin sosyal bilimler alanında kadınların haklarının Kemalistler tarafindan verildigi ve bu hakları için mücadele etmedikleri ileri sürüldü. Bu tez, Nezihe Muhiddin'in başlattığı etkinliklerle kadınların, siyasal haklar da dahil olmak üzere tüm haklar ve tam eşitlik için mücadele ettiklerini göstermeyi amaçlıyor. Ancak kadınların bu mücadeleleri bastırıldı ve Nezihe Muhiddin susturuldu. Bunun sonucu oiarak Kemalistler "kadınlara haklarını biz verdik, onlar mucadele etmediler" iddiasını, kadın tarihini yeniden yazarak bugüne değin sürdürebildiler.
Keywords: Women's rights.; Women -- Turkey -- History.; Women in politics -- History -- 20th century.