Divan by Fevzi - 17th century text-structural and contential analysis - Doğramacı, Nilgün. (Thesis (M.A.)-Bogazici University. Institute for Graduate Studies in the Social Sciences, 2007., 2007)
Bu tezin konusu 17. yüzyıl sairlerinden Fevzî’nin Dîvânı’dır. Amacı Fevzî Dîvânı metnini dogru bir biçimde tespit ettikten sonra metin üzerinde biçim ve içerik açısından bir inceleme yapmaktır. Bu hedef dogrultusunda öncelikle üç adet yazma nüsha üzerinden çeviri yazılı metin ortaya çıkarılmıstır. Sairin hayatı ve sanat anlayısı ele alındıktan sonra, metinle ilgili inceleme asamasına geçilmistir. -lk planda biçimsel bir arastırma yapılmıs, ardından “Sevgilinin Güzellik Unsurları ve Âsıga Etkisi” baslıklı bir içerik incelemesi ile Dîvân’daki ilgili beyitler açıklanmıstır. Böylece sairin siirinin anlasılması, üslubu, yüzyılındaki edebi yeri hakkında bir çerçeve çizilerek, Eski Türk Edebiyatı’nda fazlaca bilinmeyen Mehmed Fevzî’nin siirinin tanıtılması çalısmalarına katkıda bulunulmustur.
Keywords: Turkish poetry.